Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Football Manager 2010 preview

Ο εφιαλτης του CM4 επιστρεφει για την Sports Interactive, η οποία όπως όλα δείχνουν πάει να βγάλει τα μάτια της!

Κάθε βασίλειο περνάει την κρίση του κι αυτός είναι ένας κανόνας που ειδικά στα games επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο. Το Football Manager της Sports Interactive είχε περάσει και αυτό πολλά πέτρινα χρόνια. Όπως στο ξεκίνημά του, το 1992, όταν ακόμη κυκλοφορούσε με την επωνυμία “Championship Manager” ή τον Μάρτιο του 2003, όταν καθυστέρησε να βγει στην αγορά το απογοητευτικό “Championship Manager 4” με τις κουκίδες και τα άπειρα bugs. Το Football Manager 2010 δείχνει από την πρώτη στιγμή να τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Δοκιμάσαμε την νέα έκδοση του πρώτου σε πωλήσεις manager game 50 ημέρες πριν κυκλοφορήσει και καταγράψαμε εντυπώσεις.

Τι έχει αλλάξει
Όπως είχαμε γράψει στο πρώτο άρθρο για το Football Manager 2010, τα νέα χαρακτηριστικά αυτή τη χρονιά θα είναι λίγα. Έχει προστεθεί ο Tactics Creator μαζί με νέες οδηγίες ομάδας, οι άμεσες οδηγίες την ώρα του αγώνα με ένα απλό κλικ, ο ορισμός συγκεκριμένου ρόλου για τον κάθε παίκτη ανάλογα με την θέση του, το Match Analysis για να δείτε πως έπαιξε ο παίκτης σας σε ένα παιχνίδι, η δυνατότητα προβολής νέων από όλο τον κόσμο στις ομάδες που θα επιλέξετε και πολλά άλλα ακόμη καλούδια. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 100 βελτιώσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες δεν ανακοινώθηκε και αφορά το περιβάλλον του παιχνιδιού. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, αναμείνατε το demo του FM 2010, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Οκτώβρη.

Περιβάλλον
Συνήθως, όταν μία συνταγή είναι επιτυχημένη δεν πρέπει να την αλλάζεις. Αυτό αποδείχθηκε από το CM '01/'02 και την μετάβαση στο CM4. Το CM '01/'02 είχε ένα απλό, εύχρηστο και ευδιάκριτο περιβάλλον (με μπλε σκούρο μενού και απλά χρώματα). Αντιθέτως, το CM4 θέλησε να εκσυγχρονιστεί και μας ταλαιπώρησε αρκετά. Κάτι ανάλογο πάει να κάνει το Football Manager 2010. Το περιβάλλον του όπως το είδαμε στην beta έκδοση είχε ένα υπερβολικά λευκό χρώμα κι ένα μαύρο χρώμα ως εναλλακτικό skin. Επιπλέον, έχουν εξαφανιστεί τόσο οι επιλογές της ομάδας οι οποίες υπήρχαν στην αριστερή στήλη όσο και τα εικονίδια-shortcuts που μας παραπέμπανε στις βασικές επιλογές της ομάδας. Γενικά το συνολικό αποτέλεσμα μας θυμίζει έντονα ένα κακέκτυπο του Fifa Manager!

Αν το παιχνίδι βγει στην αγορά με αυτά τα μενού ή με αυτά τα χρώματα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής του παλιού περιβάλλοντος, τότε αυτό θα είναι σίγουρα ένα έγκλημα καθώς σχεδόν όλοι οι χρήστες θα ταλαιπωρηθούν όσο ποτέ άλλοτε. Πέρα από το συνολικό περιβάλλον, όλες οι καρτέλες του παιχνιδιού (ακόμα και αυτές των τακτικών και της προπόνησης) έχουν τροποποιηθεί. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της προπόνησης, απλά μία πλήρης αλλαγή περιβάλλοντος και κάποιες μικροπροσθήκες νέων χαρακτηριστικών. Στις τακτικές υπάρχουν ορισμένες αλλαγές τις οποίες θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Προπόνηση-Τακτικές
Στην προπόνηση δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά, πέρα από την αξιοποίηση των μισών αστεριών στους coaches. Κάθε coach δηλαδή εμφανίζει πλέον ακόμα και μισά αστεράκια απόδοσης (π.χ. 3,5 ή 4,5) κάτι που σας δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στο να  υπολογίσετε το κατά πόσο ο γυμναστής αυτός αποδίδει. Η μόνη διαφορά είναι το feedback που λαμβάνετε από τους γυμναστές σας, μιας και όλοι τους σας προτείνουν νέο staff που θα ενισχύσει την ομάδα σας, καθώς και λύσεις ατομικής προπόνησης για τους παίκτες σας ώστε να βελτιώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι τους.

Στην οθόνη τακτικών η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Οι παίκτες σας -στην απεικόνιση του γηπέδου στα δεξιά- εμφανίζονται κατά πολύ μικρότεροι και οι φωτεινές ενδείξεις των θέσεών τους μικροσκοπικές. Το καλό είναι ότι η οθόνη τακτικών αλλάζει όπως εσείς την θέλετε, χρησιμοποιώντας και τα δύο μέρη της, αλλά είναι ζήτημα αν έχει κάποια χρησιμότητα το να βλέπεις μόνο οδηγίες παικτών στα δύο μισά της οθόνης χωρίς να βλέπεις την ενδεκάδα που επέλεξες. Σε κάποια σημεία μάλιστα, ίσως καταφέρετε να πέσετε θύμα των παραθύρων αυτών και δεν καταφέρετε να επιστρέψετε στα δύο βασικά παράθυρα. Θα χρειαστείτε δηλαδή πολλές ώρες εξάσκησης για να εξοικειωθείτε. Κατά τα άλλα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η Sports Interactive να έκανε άλλες καίριες αλλαγές, όπως η εμφάνιση των αναπληρωματικών στα δεξιά του γηπέδου και η αλλαγή τους με ένα drag & drop, παρά να γεμίζει η οθόνη με πληροφορίες κι ο χρήστης που ασχολείται με το παιχνίδι το πολύ 2-3 χρόνια να μην μπορεί να βγάλει άκρη.

Στις νέες αλλαγές δεσπόζουν οι νέες οδηγίες ομάδας, οι καθορισμοί ρόλων στους παίκτες και ο Tactics Creator, ένας οδηγός με τον οποίο οι αρχάριοι χρήστες μπορούν να στήσουν τις τακτικές της ομάδα τους μέσω ενός tutorial που εξηγεί…τα πάντα όλα βήμα προς βήμα. Με το νέο σύστημα, οι οδηγίες στην ομάδα ή στους παίκτες ξεχωριστά, δίνονται είτε με την παλιά μέθοδο των sidebars (για μεγαλύτερη ακρίβεια), είτε με την νέα μέθοδο των έτοιμων drop-down menu. Σε αυτά υπάρχουν οι εξής επιλογές:
- Philoshophy” (φιλοσοφία ομάδας): Με αυτό καθορίζετε το κατά πόσο οι παίκτες θα ακολουθούν κατά λέξη ή όχι τις εντολές σας. Σας δίνονται πέντε επιλογές κι εσείς κάνετε κλικ στην επιθυμητή επιλογή.
- Playing Style (Στυλ παιχνιδιού ομάδας): Εδώ συναντάμε όλες τις βασικές οδηγίες ομάδας, όπως το Passing, το Tackling, το Creative Freedom, το Closing-Down, το Creative Freedom, το Marking, το Crossing, αλλά και το Roami(το κατά πόσο οι παίκτες θα αλλάζουν θέση μέσα στο γήπεδο). Κάθε drop-down menu δίνει μόλις τρεις επιλογές. Για παράδειγμα στο τάκλιν υπάρχουν τα «σκληρά» τάκλιν, τα «ελαφριά» τάκλιν και οι ενδιάμεσες λύσεις.
- Player Roles (Ρόλοι παικτών): Κάθε παίκτης, ανάλογα με την θέση του, έχει κι από έναν ρόλο. Οι μέσοι για παράδειγμα χωρίζονται σε Ball-Winning Midfielders, Box-to-Box Midfielders, Advanced Playmakers, Deep-Lying ng Playmakerts κ.ο.κ. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του παίκτη σας θα πρέπει να του δώσετε και τον ανάλογο ρόλο στο γήπεδο.
- Player Duties: Επιλέγετε αν κάθε παίκτη σας θα έχει ρόλο επιθετικό (Attack), υποστηρικτικό (Support) ή αμυντικό (Defend).
- Starting Strategy: Τέλος, από εδώ επιλέγετε το Mentality της ομάδας σας στο ξεκίνημα του αγώνα. Ανάμεσα σε επτά κλίμακες μπορείτε να διαλέξετε το κατά πόσο θα επιτίθεται ή όχι.

Όλες αυτές οι νέες αλλαγές στις τακτικές σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους σκληροπυρηνικούς προπονητές της εξέδρας. Ιδιαίτερα η επιλογή του ρόλου για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά είναι μία άκρως σημαντική και ευρηματική προσθήκη. Επί της ουσίας, μένει να δούμε με την πάροδο του χρόνου αν αυτό θα ωφελήσει το gameplay. Δηλαδή πρώτον αν θα σας βολέψει αυτός ο τρόπος χειρισμού (ή αν θα σας μπερδέψει) και δεύτερον αν οι αλλαγές σας θα έχουν αντίκτυπο και στο γήπεδο. Για το δεύτερο συνήθως οι ικανότητες της Sports Interactive στον κώδικα δεν μας έχουν επιτρέψει να αμφιβάλλουμε.

3D απεικόνιση αγώνα
Η πρώτη τρισδιάτατη απεικόνιση αγώνα εμφανίστηκε στο περυσινό Football Manager 2009 κι εκεί καταλάβαμε ότι στον τομέα των γραφικών η Sports Interactive υστερεί αρκετά σε σχέση με την σύγχρονη τεχνολογία. Μία ανάλογη εικόνα υπάρχει και φέτος στην ποιότητα των γραφικών. Οι κινήσεις των παικτών συνεχίζουν να είναι αυτοματοποιημένες και τα animations βελτίωσαν λίγο την εικόνα του αγώνα, αλλά χρειάζονται ακόμη δουλειά μέχρι την τελική έκδοση. Όταν για παράδειγμα ένας παίκτης δέχεται τάκλιν, πέφτει στο χορτάρι και μετά η μπάλα βγαίνει εκτός γηπέδου, τότε μπορεί ο ίδιος παίκτης να σηκωθεί και να κάτσει στο χορτάρι καμιά δεκαριά φορές! Εννοείται βέβαια πως τα physics δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα οποιουδήποτε εξομοιωτή ποδοσφαίρου της αγοράς.

Στα γήπεδα απεικονίζονται για πρώτη φορά οι εξέδρες με τους θεατές, οι οποίοι έχουν ακόμη πιο υποδεέστερα γραφικά και μοιάζουν στην όψη κυριολεκτικά με φαντάσματα! Είναι αστείο, αλλά όντως πολλές φορές θα νομίζετε ότι έχετε βρεθεί σε κάποιο στοιχειωμένο γήπεδο. Πέρα από τις κερκίδες και τους πάγκους, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να θυμίζει γήπεδο και στο βάθος της οθόνης διακρίνεται πάντοτε ένα φόντο πράσινου χρώματος που θυμίζει greenbox τηλεοπτικού στούντιο.

Μικρά κι ευχάριστα
Μέσα στα νέα χαρακτηριστικά εντοπίσαμε και τα εξής:
- Όταν κάνετε Start New Game, στην επιλογή της Database, εκτός από τον καθορισμό του μεγέθους (Small, Medium ή Large) υπάρχουν φίλτρα εμφάνισης παικτών ανάλογα με την χώρα, το reputation (φήμη), την κατηγορία στην οποία παίζουν κ.ο.κ. Αυτά φαίνεται ότι θα αντικαταστήσουν την επιλογFM 2010ή “Retain all players from” που υπήρχε και που εμφάνιζε όλους τους παίκτες από χώρες της επιλογής σας.
- Στις press conferences υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία ερωτήσεων
- Όταν ξεκινάτε καριέρα σε μία ομάδα, έρχεστε σε γνωριμία με το staff σας. Ο βοηθός που έχετε (φορτωθεί) θα σας φέρει σε επαφή με τους γυμναστές, αλλά παράλληλα θα σας προτείνει και ποιους coaches από την ελεύθερη αγορά θα έπρεπε να εξασφαλίσει η ομάδα σας! Είδαμε με χαρά μας να μας προτείνονται ο γνωστός (από το FM) Ιταλός γυμναστής Gianpiero Ventrone ή ο γυμναστής της Λάρισας Χρήστος Μουρίκης.
- Ο βοηθός σας θα εντοπίσει από την πρώτη σας ημέρα τις ελλείψεις στην ομάδα και θα σας τις αναφέρει. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ για παράδειγμα χρειάζονται ενίσχυση σε αμυντικογενείς παίκτες. Ειδικότερα, στο τριφύλλι ο βοηθός μας πρότεινε τρεις παίκτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης (σ.σ. η beta έκδοση έχει τον Γιούρκα free transfer).
- Στους τραυματισμούς δεν υπάρχει συγχώρεση. Ο Σισσέ με το υψηλό injury proneness μας τραυματίστηκε στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας μέσα στο πρώτο τέταρτο!
- Στα προφίλ των παικτών, όπου αναγράφεται η ημερομηνία στην οποία έκαναν ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα της χώρας τους (και η αντίπαλη Εθνική που αντιμετώπισαν) υπάρχουν πλέον εικονίδια με σημαίες των χωρών αυτών.
- Η βασική οθόνη των τακτικών είναι η αχίλλειος πτέρνα του FM 2010. Ακόμα και η εντολή “Confirm” έχει πλέον αντικατασταθεί με το drop-down μενού “Actions/Confirm Sub”.  Άρα, καλύτερα να συνηθίσετε της live αλλαγές μέσα από το παιχνίδι.
- Τα μενού είναι στην πλειοψηφία τους αρκετά ιδιόμορφα και απαιτούν χρόνο για να το συνηθίσετε. Την πρώτη σας φορά μπορείτε να ψάχνετε ακόμα και το “Quit” και να μην το βρίσκετε. Το βασικό μενού για Save/Load/Quit κτλ. θα βρίσκεται και πάλι πάνω δεξιά, αυτή τη φορά με την ένδειξη “FM”.

Συνοπτικά
Με πολύ λίγες προσθήκες και πολλές ιδιόμορφες αλλαγές στο περιβάλλον, το Football Manager 2010 θα συνεχίσει να έχει πέραση στους φανατικούς της σειράς, αλλά φέτος ενδέχεται να σας απογοητεύσει περισσότερο από ποτέ. Θα αναμένουμε φυσικά και την άποψή σας με την κυκλοφορία της demo έκδοσης μέσα στον επόμενο μήνα. Προς το παρόν, το παιχνίδι αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Οκτωβρίου για PC, Mac και PSP.


Μάνος Γρυπάρης



Δεν υπάρχουν σχόλια: